Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křečík

1. 2. 2009

 

Je křeček jenom myš bez ocasu?

           Ne, protože křeček patří po biologické stránce do čeledi křečkovitých Cricetidae, stejně jako hraboš, ondatra nebo pískomil. Myš, krysa a potkan patří do jiné čeledi myšovitých Muridae a nejsou, navzdory podobnému vzhledu, s křečky blízce příbuzní. Divocí křečci a křečíci žijí v Evropě a v Asii. V naší zemi žije pouze křeček polní (Cricetus cricetus). Dosahuje velikosti morčete a svými nároky na prostor se nehodí jako domácí zvíře.

U nás se jako domácí zvířata chovají většinou jen křeček zlatý a křečík džungarský. Proto se dále budeme zabývat jen těmito dvěma druhy.


      Křeček zlatý (Mesocricetus auratus) křeček zlatý

      Známý také jako křeček syrský, u nás nejoblíbenější druh křečka. Je třeba upozornit, že jako křeček zlatý se označuje celý druh včetně plemen a nikoli jen zlatohnědě zbarvení představitelé. Křeček saténový, strakatý, panda nejsou zvláštní druhy, ale pouze plemena křečka zlatého.
Křeček zlatý žije v pouštích a polopouštích Malé Asie. Obývá oblasti se suchým a teplým subtropickým klimatem, takže v našem podnebí venku dlouho nepřežije.
O divokém křečkovi zlatém toho víme málo. V roce 1930 vykopal profesor Aharoni blízko města Halebu v syrské poušti hnízdo křečka. Našel zde samičku s dvanácti mláďaty a tato zvířata odnesl do svého ústavu. Zde se mu podařilo odchovat čtyři zvířata (zbytek utekl) a tito křečci se stali předky všech křečků, které dnes člověk chová.


            Křečík džungarský (Phodopus sungorus) křečík džungarský (letní a zimní srst)

        Je nejvýše 9 cm dlouhý, má šedou srst s černým podélným pruhem na hřbetě ("úhoří pruh"). Vypadá jako malý medvídek, jeho ocásek a nohy jsou krátké, většinou schované pod tělem. Běžící křečík se valí po zemi jako myška na klíček. V letní srsti je džungaráček šedý s úhořím pruhem a šedivou hranicí mezi tmavší svrchní stranou a bílým bříškem. V zimní srsti je světlejší, v chladu chovaná zvířata mají až na nepatrné zbytky šedé srst sněhobílou. Pokud je tento křečík chován doma při pokojové teplotě, zůstává jeho letní srst i v zimě.
Křečík džungarský obývá stepi a tundry jižní a střední Sibiře. Neupadá do zimního spánku, takže jeho bílé zimní zbarvení je pro něj ochranou před nepřáteli.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

křečík

(stána, 17. 11. 2009 18:39)

ja mam taky krecika jmenuje se ruza cus